Alla inlägg under december 2007
En knäck som doftar saffran och apelsin brukar falla även den kräsnaste godisgris på läppen.
3 dl strösocker
100 g Svenskt Smör
1 dl Vispgrädde
1 paket saffran
1 krm salt
75 g mandel
50 g apelsinskal, syltat, hackat
Skålla, skala och hacka mandeln. Lägg alla ingredienser utom mandel och apelsin i en tjockbottnad gryta. Låt bubbelkoka cirka 20 minuter. Gör sedan kulprov. Tillsätt mandel och apelsin. Fyll formarna och ställ kallt
Förberedelsetid: 10 min Färdigt på: 40 min Ingredienser
12 kakor
600 g mörk kvalitetschoklad 70 %
2 påsar dumlekola
2 nävar mini marshmallows
3 dl salta jordnötter
1 dl skalade pistagenötter
1. Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten).
2. Blanda samtliga ingredienser.
3. Fyll smeten i en plåt, cirka 3 cm tjock och låt stelna i kylskåp.
4. När kakan har stelnat, skär upp den i stänger.
Förberedelsetid: 5 min Tillagningstid: 30 min Färdigt på: 1 tim Ingredienser
Cirka 50 stycken
100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
Apelsinkola:
2 st apelsiner, rivet skal
1 st citron, rivet skal
Pistagekola:
1 dl hackade, rostade pistagenötter
Pepparkakskola:
2 tsk pepparkakskryddor
Chokladkola:
2 msk kakao
Limekola:
2 st lime, rivet skal
Kardemummakola:
2 tsk kardemummakärnor, stötta i mortel
Ingefärskola:
1 tsk malen ingefära
1. Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull.
2. Rör ned vispgrädde, strösocker, sirap och vaniljsocker och låt koka utan lock cirka 15-30 minuter. Rör om då och då.
3. Gör ett kulprov för att veta när smeten är färdig. Rör ned valfri smaksättning (se nedan) eller behåll kolan naturell. Häll upp kolan på en oljad plåt. Låt svalna.
4. Klipp i bitar och slå in kolan i smörpapper, förvara kallt.
Se även fler goda recept från henne: http://tv4.se/leilasjul/
Bunke 1 : Röres ihop
3 äggulor
125 g philadelphiaost
2 dl socker
Bunke 2: Vispas och bladas i bunke 1.
3 dl grädde
2 msk vaniljsocker
1 kuvert saffran
Bunke 3: Vispas till hårt skum och vändes in i bunke 1.
3 äggvitor
Krossa pepparkakor och lägg i botten på en form med lösa kanter. Fördela fyllningen över. Frys in i ca 4-5 tim. Klar att servera.
Tomten sitter i tomteköket
Struntar blankt i julestöket
Han ska ut med klappar snart
Renar och släde görs klart för start
Luvan är ny, allt är putsat och snyggt
Å, vilket julöl Tomtemor bryggt
Han ser genom rutan hur nissarna sliter
Korkar så upp sin åttonde liter
Så blir då ekipaget klart till slut
Han reser sej, rapar nöjd och går ut
Snart flyger han högt över granarnas grenar
Med van hand och känsla han styr sina renar
Det måste gå undan, ty vägen är lång
Men plötsligt så känns hans blåsa för trång
Schemat är pressat, men det får gå som det vill
Tomten är tvungen att slå en drill
Ett fabriksområde, tänk vilken tur
Han sätter ner renarna bakom en mur
Med springande steg lämnar han släden,
försvinner bland skuggorna, in under träden
Han tittar mot stjärnorna, åhh, det var toppen
Skakar förnöjsamt av sista droppen
När han kommer tillbaka är renarna väck
Kvar står bara hans julklappssäck
Han ser sig förvirrat om efter djuren
Då ser han två skyltar som sitter på muren
På den ena det står ”Securitas, Vakt”
På den andra ”De djur som här står, går till slakt”
Tomten tänker ”Otur som fan,
av alla ställen, landa på Scan!
Men det är kanske inte nån fara å färde,
för de jobbar väl inte här den 24:e.”
Det gör de, förstår han, då han hör skriken
Tomten rusar in i fabriken
På ett band ser han renarna! Å, vilken pärs:
En efter en blir de malda till färs!
Maskinen är stor, Tomten slänger vanten,
tar sats och svingar sig upp på kanten
Han tar tag om den sista renens svans
men det är blodigt och halt, han har dålig balans
Tomten träffar maskinens roterande egg
och det sista som syns är hans snövita skägg
Gläns över sjö och strand
Tomten säljs som isterband
Ska idag iväg och köpa julklappar. Men jag tror inte att det blir lika fullt lass som på bilden:-)
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 |
28 |
29 |
30 |
|||
31 |
|||||||||
|