Direktlänk till inlägg 17 mars 2008

Påsken är snart här

Av Annette - 17 mars 2008 18:44
glitter-graphics.com

Snart är påsken här men varför firar vi påsken egentligen. Här är lite information om vad vi firar.


Påskhistoria
Ordet kommer av det arameiska pascha och hebreiskans pesach, påsklamm, och påsken är en av de stora judisk-kristna högtiderna. Bland judarna firas påsken till minne av Israels uttåg ur Egypten, medan vi kristna högtidlighåller minnet av Jesu död och uppståndelse.

I den äldsta kristna kyrkan var påsken, som firats sedan början av 100-talet e.Kr., anhängig minnet av, som nämnts, Jesu lidande och död. Detta skedde under den judiska påskhögtiden (långfredagen). Så småningom kom det dock allt mer att handla om firandet av Jesu uppståndelse på påskdagen (då när tre kvinnor fann hans grav tom).

Påsken i Sverige
I Sverige var långfredagen förr en sorgedag, då människor höll sig stilla, avstod från att arbeta och ofta klädde sig i svarta kläder. Nöjesinrättningar som exempelvis teatrar hölls stängda.

Som vi vet är påsken, till skillnad från julen, rörlig, och infaller - enligt ett beslut som togs under kyrkomötet i Nicaea år 325 - på första söndagen efter första fullmånen efter vårdagjämningen (mellan 22 mars och 25 april). Innan påsk firas fastan, och påskens avslutning är pingsten.

Våra seder
Man kan undra varifrån våra påskseder kommer, med ris och ägg och allt det där. Förklaringen är, att det handlar om symboler för våren, livets återkomst; äggen till exempel, har blivit påskens speciella rätt eftersom hönorna vid denna tid började värpa ägg igen. Dessutom var ju all mat innehållande ägg förbjuden under den föregående fastetiden. Med anledning härav förekom också lekar med äggen, såsom äggrullning och äggmålning, vilket ju lever kvar i våra tider. 

Påskbrasor och påsksmällare var förr ett medel att skydda sig mot påskhäxorna, som enligt gammal folktro for till Blåkulla på sina kvastar. Andra metoder att hindra att påskkärringarna gjorde ofog var att måla tjärkors på dörrarna och att sätta stål i trösklarna.


Stilla veckan kallas veckan innan påskhelgen. Veckan inleds med...

  • ...palmsöndagen, som firas till minne av Jesu intåg i Jerusalem. Folkmassorna ska då ha strött palmblad i hans väg
  • Onsdagen kallas dymmelonsdag, eftersom man i forna tider lindade in kyrkklockornas slagkläpp i tyg eller ersatte den med en dymmel (av fornsvenskans dymbel) i trä. Detta gjorde man för att dämpa klockornas klang.
  • Skärtorsdagen firas till minne av nattvardens instiftande, och var den dag då man renade sig (av fornsvenskans skaera, rena), både andligen och kroppsligen.
  • Långfredagen firas till åminnelse av Jesu död
  • påskdagen återuppstod Jesus
 
 
Ingen bild

Catarina

19 mars 2008 07:55

Va´bra att du samanställt om påsken, då kan jag ta den informationen och berätta för förskoleklassbarnen :) Toppen!
Trevlig Påsk! Och ta det lugni i fjällen :)

 
Bruno

Bruno

20 mars 2008 00:28

Det var en kul bild på din Jack Russel, fotografen har verkligen fångat hans uppmärksamhet. (Jag har en elvaårig Parson Jack Russel som fortfarande är vid god vigör.)
Du skriver intressant om påsken. Jag skulle vilja ge dig två länkar som jag tror kan vara av intresse. Först http://hem.bredband.net/b157997/APage3.htm
men även min egen sida den 19 mars http://hagaborg.blogspot.com/ där jag tar upp Poussins målning av Den sista måltiden. Den är onekligen bättre än Leonardo daVincis berömda väggmålning.
Glad Påsk! /Bruno

http://hagaborg.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Annette - 24 december 2010 06:30

Jultomtens släde måste vara en av de ojämförligt mest avancerade luftfarkoster som någonsin konstruerats. Annars skulle den aldrig kunna prestera det som krävs av den en gång om året. Speciellt inte eftersom en normal släde dragen av normala re...

Av Annette - 23 december 2010 06:30

Den första elektriska ljusstakarna såg sitt ljus på 1930-talet. När Werner Simonsson kom på idén att låta tillverka ljusstakar monterade med små trewattslampor. De var säkrare för barn och inte brandfarliga som stearinljusen kan vara, menade han. ...

Av Annette - 22 december 2010 06:30

Det första speciella julklappspappret kom från Norge och börjades säljas 1922 av en Beda Hallberg. Efter några år började man även tillverka svenskt julklappspapper. ...

Av Annette - 21 december 2010 06:30

Julseden att kyssas under en mistel kommer från England. Ingen vet hur länge engelsmännen har haft denna tradition. Men forskar menar att misten fanns med redan på de fester, som man hade mitt i vintern långt innan man började fira de kristna jule...

Presentation

Omröstning

Hur hittade du hit?
 Har varit här förut
 Via en annans blogg
 Sökte och hamnade här
 Vette tusan????

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4 5
6
7 8 9
10
11
12 13 14 15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
31
<<< Mars 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards